BCAA Nedir? BCAA Gerekli mi?

BCAA Nedir?

Protein olarak bildiğimiz şey var ya hani, biz onu kasın ana maddesi olarak biliyoruz, işte bu kası oluşturan protein de amino asitlerden oluşuyor. Yaklaşık 20 tane amino asit var, BCAA ise kaslarda bulunan amino asitlerin en önemli 3 tanesine verilen isim. İnsan vücudu tükettiği gıdalardan bu amino asitlerin bazılarını kendisi karaciğerde üretebilirken bu BCAA amino asitlerini üretemiyor yani dışardan almak zorunda. Bu üretilemeyen 3 özel amino asitin ismi Lösin, İzolösin ve Valin. BCAA kelimesinin açılımı ise ” Branched Chain Amino Acid’dişr, yani Dallara Ayrılmış Aminoasitler Zinciri’dir.

BCAA’nın diğer amino asitlerden farkı nedir?

BCAA’nın diğer amino asitlerden en önemli farkı karaciğerde değişime uğramadan direkt kas dokusu tarafından emilerek kullanılmasıdır ki, bu sayede kısa bir sürede kaslar için enerji yaratırlar. Ayrıca BCAA’lar çift zincirli aminoasitlerdir. Bu da onların diğer temel aminoasitlere dönüşebilmelerini sağlar. Ayrıca diğer amino asitler BCAA’lar kadar anabolik etki(büyüme etkisi) yaratmaz

BCAA’nın faydaları nelerdir?

  • BCAA kas kaybını önlemeye yardımcıdır.
  • Dayanıklılık performansının uzun süre sürdürülmesini sağlar.
  • Yağ yakımını destekler.
  • Laktik asit üretimini azaltarak yorgunluğu azaltır.
  • Kas onarımında rol oynar.
  • Aerobik egzersiz kapasitesini arttırır.
  • Vücudun yenilenmesi ve kasların toparlanmasına pozitif katkı sağlar.

BCAA’ların supplement sektöründe bu kadar popüler olmasının en önemli nedeni, kaslardaki aminoasitlerin %35 kadarının BCAA’nın içerisindeki Lösin, İzölösin ve Valin’den oluşmasıdır. Ayrıca direkt kas dokusunda çok hızlı bir sürede emildiği için BCAA’nın önemi bir kat daha artmaktadır. Bu da BCAA’yı kas gelişimi açısından en önemli aminoasit yapmaktadır.

BCAA’lar çift zincirli amino asitler demektir. Bu amino asitlerin özelliği karaciğerde değil kaslarda metabolizma edilmeleri. Kas kütlesinin %33’ü de BCAA’lardan meydana geliyor. 

BCAA’nın Zararları Var Mı??

Bu soru teorik olarak hatalı, yani BCAA’nın zararı var mı? diyemeyiz çünkü bu amino asitler zaten ette sütte yumurtada kısacası doğadaki bütün protein kaynaklarında az veya çok olarak bulunuyor. BCAA supplement’i zararlı mı? Sorusu daha anlamlı olabilir. Buna cevabımız ise kesinlikle ve kesinlikle hayır. Aksine çok faydalı değerli bir gıda takviyesidir.

Rakamlarla BCAA

Sovyetlerin 1942 yılında yaptığı deneyde sporculara antrenmandan sonra 4 saat boyunca 15’er gram BCAA veriliyor ve 12 hafta sonra BCAA kullanan sporcuların kas kütlesi 6,3 kg artarken, kullanmayanlarınki 0,9 kg artıyor. Sovyetlerin senelerce olimpiyatları domine etmesindeki önemli nedenlerden birinin BCAA kullanımı olduğu düşünülüyor ve diğeri de Spinat Extractt. Charles Poliquin ve Nick Mitchell gibi dünyanın en ünlü antrenörleri de BCAA’yı mega dozlarda öneriyorlar.

Çalışmadan hemen önce 15, çalışma sırasında 15 ve çalışmadan sonraki öğünden 2 saat sonra 15 gr BCAA kullanmak sizin için inanılmaz faydalı olabilir. Sadece kas kütleniz değil kuvvetiniz de büyük oranda artar.

Tabi bu biraz pahalıya mal olacaktır ve herkes bu şekilde kullanamaz. Bunun yerine çalışmadan önce ve çalışmadan sonraki öğünden 2 saat sonra 10’ar gram alabilirsiniz.

Bunun dışında benim tavsiyem BCAA’ları kas protein sentezini arttırmak için kullanmanız.

Yemeklerden 2 saat sonra 2000 mg lösin içerecek kadar BCAA alırsanız kas protein sentezlenmesini artırabilirsiniz. Aynı şekilde antrenman sonrası whey proteini aldıktan 2 saat sonra yine aynı miktarda BCAA alabilirsiniz.

Bitkisel, düşük kaliteli protein aldığınız zaman yanında BCAA alıp proteinin kalitesini arttırabilirsiniz.

BCAA’ların antrenman sonrası kas ağrısını azaltmaktan, yağ yakımını ve kas yapımını hızlandırmaya kadar, diyet sırasında kas yıkımını engelemeye kadar pek çok olumlu etkisi vardır. Bütçeniz dahilinde mutlaka kullanmanızı öneriyorum.

En İyi BCAA Hangisi?

Toz ve tablet olarak BCAA’lar sınıflanır. Türkiye’de tablet ürünler pek sevilmediği için toz BCAA’lar daha popülerdir. Üstelik spor esnasında içilebildiği için de kullanımı kolaydır. En iyi BCAA’ları incelediğim yazıma bir göz atın: En İyi 5 BCAA

Yorumları Göster (1)