Glutamine Nedir? Ne İşe Yarar?

Glutamin Ne İşe Yarar?

Glutamin, ne yazık ki işi bilen sporcuların dışında kimsenin yüzüne bakmadığı inanılmaz faydalı bir amino asit.

Peki kimdir bu glutamin, ne iş yapar ?

Glutaminin işlevi büyüme hormonunun salgılanmasına yardımcı olmaktır. Bu sayede hücrelerin nitrojen alım seviyeleri artar. Ayrıca beyin fonksiyonlarının sağlıklı çalışmasında da rol oynar. Glutamine karaciğerden bir toksik madde olan amonyağın da atılmasına fayda sağlar. Karaciğerdeki fazla nitrojen amonyağa dönüşmek yerine glutamik aside bağlanarak glutamine dönüşür.
Tıpkı arjinin , lösin , valin gibi glutamin de protein yapısına katılan bir amino asittir. Esansiyel değildir, yani vücut tarafından üretilebilir fakat kaslarda çok fazla bulunduğu için yoğun antrenman dönemlerinde kaslardaki glutamin oranı azalır. Glutaminin işlevi ise kas hasarını minimuma indirmek , iyileşme hızını maksimuma çıkarmak, sakatlanmaları önlemek, yeni kas oluşumunu hızlandırmak, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek , sindirim sistemini korumak ve geliştirmektir.
Glutamine, nitrojenin vücudun tüm kısımlarına özellikle de tüm kas liflerine taşınmasında etkin rol oynar. Nitrojen seviyesini optimum düzeyde ayarlayıp, kaslara glikojen göndererek ağır egzersizler yaparken kasların yıkıma uğramasını önler. Düzenli kullanımda kas tamiri, kas yapılanması ve enerji düzeyini arttırır.
Her profesyonel sporcu ve vücut geliştirmeci kas ve kemik yapısını korumak için glutamine başvurur. Antrenman esnasında vücut, enerji sağlamak için kaslarda bulunan glutaminin sadece 3de 1’ini kullanabildiğinden, kas yıkımını önlemek için ekstra glutamin kullanmak oldukça fayda sağlayacaktır.
En zor doku oluşan bireyleri düşünün, bunlar kanser hastaları ve yanıklı hastalardır.
Tedavilerinde ne mi kullanılıyor bilin bakalım? Evet doğru bildiniz Glutamin!
Yapılan bir araştırmaya göre yanıklı bireylerde yeni doku oluşması için , sindirim sistemi ve bağışıklık sistemi çökmüş zayıf kanserli bireylerin iyileşmesi için , hastanelerde yatış süresini kısaltmak için günde 25 gram glutamin kullanılmış ve hepsinde oldukça olumlu sonuçlar alınmış.

Ne Kadar Glutamin Kullanmalıyım?

Maksimum kas yapılandırmasını sağlamak için vücuda maksimum miktarda da nitrojen girmesi gerekir. Bunun için günde en azından 5 gram glutamin(1 dolu tatlı kaşığı) ağır antremanlardan hemen sonra alınmalıdır. Böylelikle hem kas tamir hızı artarken hem de GH olarak bilinen büyüme hormonunun salgılanmasını tetiklersiniz. Glutamin kullanan sporcuların daha enerjik daha zinde ve daha az halsizlik hissederek antrenman çıkardıklarını bilinmektedir. Gece yatmadan önce de glutamin alabilirsiniz. Bu sayede uykuda GH(büyüme) hormonu salgılanır. Whey protein, BCAA ve glutamine ile çok güzel bir supplement kombini yapılabilir.

Not: Günde 10-15 gramdan fazla glutamin almak karaciğer enzimlerini yükseltir. Uzun süre bu dozu kullanmak karaciğerde toksik etki yapar. Kararında kullanmanızı öneriyorum.

Glutamin Hangi Besinlerde Bulunur?

Çoğu üründe olduğu gibi yüksek protein içeren gıdaların hepsi aynı zamanda da iyi bir glutamin kaynağıdır. Et ürünleri, süt ürünleri, baklagiller. Bunun yanında pişmemiş haliyle ıspanak ve maydonoz da zengin glutamin içerir.

Glutamin Kullanmak Zararlı Mı?

Dediğimiz gibi glutamin “mucize bir sporcu gıdası” değil, sadece vücudun kas yapımından, beyin fonksiyonlarını iyileştirmeye kadar geniş yelpazede faydası olan bir amino asittir. Bahsettiğimiz miktarlarda kullanımın bilinen hiç bir sakıncası yoktur aksine çok sağlıklıdır. Glutamine fiyat olarak da biz sporcuları çok üzmeyen bir supplement‘tir. Standart bir 500 gramlık kutu sizi uzun süre idare eder(100 porsiyon kadar) İyi ve kaliteli antrenmanlar yapıyorsanız glutamini de çantanızdan eksik etmemelisiniz.

En İyi Glutamin Hangisi? Hangi Glutamini Almalıyım?

Glutamin ham madde olduğu için genel olarak tüm markaların ürünlerine birbirine benzese de kaliteli markaların glutaminleri daima kaliteli olmuştur. Multipoweri Olimp gibi Alman markaları tercih edilebilir. Uygun seçenekler için ise Bigjoy ve Hardline grubu kullanılabilir.

Yorumları Göster (2)