Vücut Tipleri Nelerdir? Vücut Tiplerine Göre Spor

Vücutlarımız 3 tipe ayrılmıştır. Bunlar: ektomorf, endomorf ve mezomorf olarak isimlendirilir. Her vücut tipinin kendine ait özellikleri vardır. Özellikle de vücut geliştirme sporuyla ilgileniyorsanız antrenman programınızı ve beslenmenizi vücut tipinize uygun şekilde yapmalısınız. Antreman.net olarak sizin için bu 3 vücut tipini de açıkladık. Kendinize en uygun olan vücut tipine göre beslenme ve spor programınızı oluşturmanız sonuç almanızı hızlandırır.

 

 

Ektomorf Vücut Tipi Özellikleri Nedir? Nasıl Çalışmalı?

Ektomorfların kemikleri incedir. Zayıflardır. Çok zor kilo alırlar. Uzun kolları vardır. Omuz ve göğüs kafesleri dardır. Kas kütlesi azdır fakat bununla birlikte yağ oranı da azdır. Halk arasında minyon tabiri kullanılır. Özellikle ince el ve ayak bileklerinden ayırt edilir.  Spor olarak ise atletik branşlara daha çok yatkındır: koşu, uzun atlama, yüzme, tenis vb. Ektomorf demek iyi bir fitness sporcusu olmayacak demek değildir, zira vücut geliştirme efsanelerinden Frank Zane, ektomorf vücut tipindedir. Ektomorfların bacakları genelde incedir fakat çalıştıklarında en iyi gelişen kasları bacaklarıdır(deneyebilirsiniz) Ektomorf kişilerin kaslarının tamir süreci daha uzundur, o sebeple yoğun çalışmalardan sonra 1-2 gün dinlenmesi gelişim için daha verimli olur. Ektomorf kişiler tek bölge gibi az kas gruplarını çalıştıran antrenmanlar yerine, daha çok kas grubunu bir arada çalıştırabileceği tercihen yüksek ağırlıklı ve düşük tekrarlı genel vücut programlarından daha iyi verim alırlar. Ektomorf kişilerin metabolizma faliyetleri de genelde hızlı çalışır, yani yediklerini hızlı sindirirler hızlı boşaltırlar. Bu sebeple hacim almak istiyorlarsa mutlaka günlük 3500-4000’e yakın kalori içeren bir diyet ile hacim programlarını uygulamalılar. Aksi takdirde kilo almaları zor olacaktır.

Mezomorf Vücut Tipi Özellikleri Nedir? Nasıl Çalışmalı?

Mezomorf vücut tipi halk arasında atletik yapılı olarak bilinen vücut tipidir. Mezomorf kişiler, doğutan kasları nispeten dolgun, kemirleri sağlam ve gelişime açık kişilerdir. Genellikle geniş omuzlu ve dolgun bacak ve göğüs yapısına sahiplerdir. Kolay kolay yağlanıp şişmanlamazlar. Testosteron ve büyüme hormonları daha aktif çalışır(bu sebeple daha kolay kas kazanırlar) Vücut geliştirme için en uygun vücut tipinin bu olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Zaten vücut geliştirme şampiyonlarına da baktığımız zaman şampiyonların büyük bir çoğunluğunun mezomorf ağırlıklı vücut tipinden çıktığını görürüz. Mezomorf’ların kasları diğer tiplere göre daha çabuk tamir olur, o sebeple sık antrenman yapmaya daha musaitlerdir. Mezomorf’ların genellikle karbonhidrat konusunda hassasiyetleri vardır, vücut karbonhidrata çok çabuk tepki vereceğinden yağlanma görülebilir. Bu sebeple karbonhidrat alımı mutlaka kaliteli ve dengeli olmalıdır.

Endomorf Vücut Tipi Özellikleri Nedir? Nasıl Çalışmalı?

Halk arasında kemikleri kalın diye tabir edilen vücut tipidir. Genel olarak dolgun ve yuvarlak hatlara sahip yapıları vardır. Vücutları şişmanlamaya çok müsaittir ve sporla birlikte hacim kazanmaya çalıştıklarında kasla birlikte yağ da alırlar. Özellikle yarışmaya katılan endomorfların işi biraz daha zordur zira yoğun hacim çalışmalarında olması gerekenden fazla yağlanırlar. Bu tip vücuda sahip olanlar doğuştan güçlü bir yapıya sahiplerdir. Genellikle boks, powerlifting gibi güce dayalı sporlarda daha başarılı olurlar. Örneğin ünlü Türk Boksor Sinan Şamil Sam, endomorf yapıda bir boks sporcusudur.

Vücut tipleri hiç bir zaman kesin olarak bir şey ifade etmez, ya da tamamen bir vücut tipine ait olmak zorunda da değilsiniz, ikisinin arasında kaldığınız vücut tipleri de olabilir. Vücut tipleri sadece vücut yapılarını sınıflandırmak içindir, üzerinde çok fazla durmanızı veya kafanızı sadece buna takmanızı önermem.

Kol Kaslarınız Büyümuyor Mu? Bir De Bunları Deneyin

Kas Yapmak İçin En İyi 5 Protein Kaynağı

Yorumları Göster (4)