Deri Çatlakları Nedir? Nasıl Geçer?

Deri çatlakları olarak bilinen derimiz üzerindeki izler, orta derinin aşırı şekilde gerilip bağ dokusunu yırtması sonucu oluşan izlerdir. Bu yaralanan doku iyileştiklen sonra eski görüntüsüne tamamen ulaşmayabilir. Bazı kişilerde bu daha belirgin olsa da bazılarında da çok belirgin olmayabilir.

Deri Çatlakları Neden Olur?

Genel olarak hızlıca aşırı kilo alımında, hamilelerin göbek bölgesinde, hızlı şekilde kilo verenlerde ve vücut geliştirme sporu ile uğraşanlarda görülebilir. Kısacası derimiz, hızlı değişen vücut hacmine çok çabuk uyum sağlayamaz ve deri içinde yırtılmalar meydana gelir. Bizim konumuz fitness ve vücut geliştirme olduğu için konuyu burdan inceleyeceğiz.

Vücut Geliştirme ve Deri Çatlaklıkları

Sporla uğraşan kişilerdeki deri çatlaklıkları genellikle hızla kilo alan kişilerde olur. Ağırlık çalışan genç kişilerde daha fazla görülür, bunun nedeni gençlerin daha hızlı kas geliştirebilmesidir. Özellikle steroid(doping) kullananlarda bu yırtıklar daha fazla görülür, çok çabuk bir kas gelişimi sağlandığı için deri yine bu gelişime ayak uyduramaz. Hatta televizyonda veya internette yarışmalarda vs gördüğümüz tüm ünlü vücut geliştirme modellerinde de bu deri çatlaklarından bulunur fakat podyuma çıkarken vücutlarına boya sürdükleri için bu çatlakları görmeyiz. Cildin yapısına göre de bu durum çok değişir, elastik bir cilde sahip olanlarda çatlak olmayabilirken daha sert ve kuru cilde sahip olanlarda çatlak daha kolay olabilir.

Gördüğünüz gibi ünlü vücut geliştirmeci Jay Cutler’ın koltuk altı kısmındaki çatlaklıkları mevcut.

Deri Çatlakları Nasıl Geçer?

Deri çatlaklarına sahip olan herkes merak eder, deri çatlağı geçer mi? İnternette bununla ilgili pek çok hurafe bilgi, bitkilerle ile yapılan karışımlar, bilmem ne kremleri vb gibi pek çok konu var fakat kremlerin vb ürünlerin çok fazla işe yaramadığını söyleyebilirim. Lazer tedavilerinde ise büyük ölçüde başarı sağlanabiliyor. Ama onun dışında ciddi bir çözüm sağlayacak bir tedavi yok. Konuyla ilgili bir cildiye doktorundan randevu alıp muayene olmanızı öneririm. Doktorun vereceği bazı kremler ile çatlakların rengi solarak cilt rengine yakın bir hal alıp, çatlak görüntüsü azaltılabilir. Eğer çok aşırı şekilde çatlaklar yoksa kafanıza takmamanızı öneririm, zaman içinde de dediğim gibi cilt rengini alacaktır.

yorum Yap