Ağırlık Kaldırırken Belinizi Sakatlamayın

Yanlış bir hareket kaldırılan bir ağırlığın tesiriyle ekseriye beşinci bel omuru ve çevresinde; Ya iki omur arasındaki disklerde bir ezilme veya kas gruplarında bir deformasyon meydana gelir. Her iki halde de omur kanalından geçen sinir kanalında bir daralma meydana gelir. Bu daralma o kanaldan geçen sinir üzerinde tazyik ederek, o sinire bağlı organlarda fonksiyon aksamalarına, dolayısı ile de ağrılara sebebiyet verir. Bütün bunlar yanlış ağırlık kaldırma ile meydana gelen arızalardır. Böyle bir arızaya sahip olan sporcu, hayatı boyunca bir daha terkedemeyeceği kötü bir arkadaş edinmiş demektir. Bu kötü arkadaş bazen sonu felç olan azizlikler yapmaktan hiçbir zaman çekinmez.

Fizik kurallarına göre; “KuvvetKolu x Kuvvet=Yük x Yük Kolu” Formulize edilir. Buna göre bel omurlarına etki eden yükü kolayca bulabiliriz. Burada özellikle unutulmaması gereken husus; Yük ile vücüt ağırlık merkezi arasındaki yolun uzun olmaması esasıdır. Bir diğeri de ağırlık kaldırırken sırtın kavisli olmaması gerekir. Bu ise, yük yolunu uzatacağından bel omuruna düşen yük tahmin edilemeyecek kadar fazla olmakta, bu da omurlarda kayma ve disk ezilmelerine sebebiyet vermektedir.

Örneğin; Sırtta kavis meydana gelmiş halde kaldırılan 25 kilogram’lık bir yük, beşinci bel omuruna 450 kilogram etki eder. Yanlış bir hareketle öne veya arkaya kayma esnasında eğer vucüt 100 kilogram üzerinde bir yükün altında ise beşinci bel omurunda oluşan ağırlık cm2’ye 6-7 ton arasında olur. İnanılmaz gibi görünen bu rakamlar, laboratuvar çalışmaların ortaya koyduğu hayret verici ve fakat acı gerçektir.

yorum Yap