Testosteron Nedir? Nasıl Arttırılır?

Testosteron erkeklik hormonudur. İsminden belli olduğu gibi testislerde üretilir ve günde 5 ila 10 mg salgılanırlar. Testosteron sadece erkek vücudunda salgılanmaz, kadın vücudunda da bulunur fakat erkeğe göre 11 12 kat daha az salgılanır. Örnek vermek gerekirse kadınların bedeninde ve yüzünde tüylenme olmasının nedeni bu, az da olsa bulunan testosteron hormonu nedeniyledir. Aynı şekilde östrojen yani kadınlık hormonu da her erkek vücudunda az miktarda olsa da bulunur (kadınlarda testosteron bulunması gibi) örneğin erkekte meme uçlarının bulunmasının nedeni vücutta bulunan östrojenin bir etkisidir. Bilindiği gibi kadında emzirme işlevi varken erkek bedeninde meme ucunun bir işlevi yoktur.

Konuyu fazla dağıtmayalım. Fakat yukarda yazdığım bilgiler genel kültür açısından oldukça değerli bilgiler. Neyse asıl konumuza gelelim,

Testosteronun İşlevi Nedir?

1) Testosteron cinsiyetin karakterinin gelişiminde doğrudan rol sahibidir. Şöyle ki vücudun tüylenmesi, sakalların sıklaşması, sesin sertleşip kalınlaşması,gücün, libidonun ve sperm üretimim artması gibi etkilere sahiptir. Siz supplementlere(sporcu besinleri) yüklendiğiniz zaman artan tüylenmenin nedenini kullandığınız supplement markasında sanarken bu aslında artan gücünüzle birlikte testosteron seviyesinin artmasından kaynaklanır(Bunu çoğu kişi bilmez) Kısaca erkeği erkek yapan testosteron hormonudur. Örneğin cinsel eğilimi farklı olan erkeklerde testosteron salgılanmalarında bozukluk görülür. Cinsel eğilim problemleri de hormonlarla doğrudan ilişkilidir.

2) Bu aşamada bizim spor performansımızı etkileyecek aşama bu hormonun anabolik etkisi. Testosteron protein sentezine etki ederek kas inşasında ve kas kuvvetinde doğrudan etkide bulunur. Kaş inşasını arttırır, gelişimi hızlandırır, kırmızı kan hücrelerini arttırarak hastalıklara karşı korur ve yaralanma sonrası iyileşmelerdeki süreci hızlandırır. Bir kadının, asla bir erkekten güçlü olamamasının nedeni kadınların, erkekler kadar testosteron hormonuna sahip olmamasıdır. Bu örnekle testosteronun güçle ve kasla ne kadar doğrudan bağlantısının olduğunu anlayabilmişsinizdir…

3) Ergenlik çağında vücuttaki testosteron üretim seviyesi zirvededir. Yüksek derecede libido ve müthiş bir fiziksel enerjinin nedeni budur. Bu nedenle gençler için “kanı kaynıyor” tabiri kullanılır. Gerçekten salgılanan bu testosteron kanı kaynatırcasına vücuda bir güç ve libido kazandırır. Testosteronun tavan yaptığı dönemler 24-25 yaşına doğru yavaş yavaş azalmaya ve normal seviyeye dönmeye başlar. İlerleyen yaşlarda gitgide azalarak testosteron üretimi devam eder. Bir de bunun üzerine dengesiz/kötü beslenme, yetersiz/niteliksiz antrenman eklenince sağlıklı olarak kas geliştirmek pek zor hale gelir. Bu durumda testosteron seviyesine etki eden arttıran ve azaltan hususları bilmemiz gerekir. Bunlar aşağıdaki gibidir

  • Fazla çalışmak, stresli yaşam, günlük düşük kalori alımı, düşük protein alımı vücuttaki testosteron üretimini oldukça aşağılara indirir.
  • Testosteron seviyesini sağlıklı bir şekilde salgılatmak için günlük ağırlığımız başına en az 0,8 gram protein almalıyız(örneğin 80 kiloysak 65 gram civarında günlük en az protein almalıyız. 100 gram ette 20 gram protein 1 yumurtada ise 6-7 gram protein bulunur. Kabaca bu şekilde hesaplayın. Kas inşa etmek istiyorsanız günlük almanız gereken protein miktarını kilo başına 1,5 – 2,0 grama kadar çıkarmalısınız)
  • Kırmızı eti es geçmeyin. Kırmızı ette bulunan arjinin amino asitinin testosteronu arttırdığı pek çok araştırma sonucu kanıtlanmıştır.
  • Arjinin amino asidi içeren pre-workout ürünler testosteron üretimini desteklemektedir. Örneğin: SCI-MX Xplode Rippedcore
  • Vitamin E ve vitamin C’nin doğal testosteron düzeyini korumakta faydalı olduğu da bilinmektedir.
  • Yeterli uyku ve yeterli dinlenme de sağlıklı hormon salgılanması için önemlidir. Günde en az 7 saat uyuyun. Eğer kas inşa ediyorsanız spor yaptıktan sonra 24 ila 72 saat kaslarınızı dinlendirin. Antreman esnasında ne kadar fazla bölge çalıştırırsanız o kadar fazla testosteron salgılarsınız.
  • Spor yapıyorsanız bacak antrenmanlarını asla pas geçmeyin. Çünkü ne kadar ağır bacak çalışırsanız o kadar çok testosteron salgılarsınız. Büyük kas gruplarını aktif etmek, vücuttaki genel hormon salınımını arttıracaktır.

Kısaca güç ve gelişim = testosterondur.

Uyarı: Yukarıda bahsettiğimiz her şey vücudun doğal hormon salgılarını destekleme amacıyla verilmiş bilgilerdir. Testosteron hormonunu dışarıdan ilaç olarak almak gibi bir şey asla düşünmeyin. Salonlarda hormon, doping, iğne, steroid vb isimlerle adlandırılan bu tip şeyler, gelişim vaadetse de ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.

yorum Yap